top of page

Livets billett


Jeg har venner som ikke har fått barn enda, venner som har mistet barn, venner som ikke vil ha barn og venner som ikke kan få barn. Venner som har fått barn, som ønsker seg flere, men får det ikke til.

Jeg er lissom den heldige,

Fader assa, jo da jeg skjønner det, men jeg, moa er i sorg.

Det er liksom ikke innafor at jeg sørger, for hun har kommet.

Jeg skal være takknemlig for livets billett. Denne gull billetten jeg har tatt.

Jeg fikk utlevert billetten, men ikke viste jeg at den var gull.

Ikke viste jeg at jeg trengte en billett til, jeg trodde at min billett var brukt.... og da når det var en ny sjanse.. en ny mulighet... et ønske... min alder... singel... skal jeg liksom være super glad for at jeg har fått det jeg ønsket meg,

et barn til.

Tro meg dere , jeg er glad, stolt, kry over, av henne som har kjempet seg til liv,

som holder fast ved livet.

Men min sorg den skal liksom stikkes under en stol.

Dere jeg sørger.

Jeg sørger over at jeg er blitt en mamma til et barn med spesielle behov.

Jeg sørger over hennes utfordringer og mine,

jeg sørger over hvordan samfunnet tar oss imot,

jeg sørger over for at jeg ikke vet hva som venter meg rundt neste sving av utfordringer.

Jeg sørger over at jeg har et behov for å formulere meg ute i den vide verden over nette,

jeg sørger.

Ikke for at ting ble som det ble, for hun,

hun er en selvfølge.

Men jeg sørger over det jeg har i møte, kanskje mer det hun har i møte, i møte med andre mennesker.

Hvordan vil hun eksempel spise sammen med andre og hvordan vil de reagere. Hvordan vil hun bevege seg, hvordan vil hun snakke, Vil hun snakke i det hele tatt eller...

Og etter en times økte med fysioterapi, time to denne uken ser jeg vilje, styrke, mål, mestring forståelse, utforskning, tolkning sosialisering.

Men jeg sørger fordi det ikke er innafor å sørge. jeg sørger over at jeg i det hele tatt må sørge. Jeg sørger fordi jeg har valgt på HENNES veine å ta valg for henne. og det vil jeg gjøre fremover i mange mange år.

Jeg sørger fordi jeg har laga livet og livet vart laga.

Nei dere jeg har ikke mistet dette barnet

hun lever, hun har ikke blitt tatt fra meg. hun og jeg skal leve i sammen, og ting kunne vært verre, men jeg sørger.

Sørger over de sterke møtene jeg har hat med andre mennesker og institusjoner. Jeg sørger fordi jeg er bare et menneske, jeg sørger fordi sjokket er stort, jeg sørger ikke over noe som gikk tapt, men bare de ufattelige utfordringene vi har vært igjennom til nå med sykehus besøk og de har det vært mange av.

Jeg sørger over alle besøkene til sykehuset jeg vet kommer.

Jeg sørger over at filteret mitt er borte. Jeg sørger over at garden min er nede at hjerte mitt er åpent, helt fucings åpent. Jeg sørger......og det har hun, hun har gjort. hun har gjort at jeg har blitt mer åpen. hun har gjort at jeg ER.

Og her sitter jeg på min egen bursdag og tårene triller for jeg er glad for at hun er til dere. Fantastisk glad for at hun er til.

Det er bare det at det er sorg her også. Jeg gråter for det vi har i møte.barnehage, skole, videregåede............... vil hun gå på det?Jobb vil hun jobbe? Brodern har trua på kantine jobb. Jeg aner ikke, vil hun mestre å jobbe? få seg kjæreste? Sorg over at muligheten for barnebarn ikke vil være gjennom henne. At hun ikke kan bære frem. Jeg vet det ikke er noe menneskerett. Men hun får ikke, kan ikke for genene.

På dette ene året har jeg opplevd å finne ut at jeg var gravid, tatt valget å beholde det, gå med henne inni meg, ta valg, føde, møte henne, jeg har hatt en slik bursdag for for 19 år siden, da brodern kom. Hvor jeg var takknemlig for at jeg hadde fått han.

Men da var jeg ikke i sorg.

Men jeg er i sorg. Å Få et barn med Down Syndrom er ikke problemet. Problemet er det rundt.

Jeg er i sorg, i sorg over hva jeg sier i det du titter ned i vognen. Jeg er så redd for at hun ikke skal bli godtatt at jeg skynder meg å si før du titter ned i vognen at hun har trisomi21. Jeg ser på din reaksjon om du aner hva det er, før jeg skyter ut med at hun har Down Syndrom. Slik at jeg kan sjekke ut om du, deg jeg møter har noen forkunnskaper. For det har noe å si på hvordan du vil møte meg, møte henne, møte oss. hvordan jeg vil møte deg, vise henne for deg. hvordan vi møter dere.

Jeg er i sorg for livet kommer med enveis billett, uten retur eller angrerett.

Jeg står i sorg, med begge bena plantet på jorden, med jorden som base, men jeg må bare huske,

huske at

only the sky is the limit, bare himmelen er grensen.

Keep my mind open.

Men jeg tenker på den ekstra bagasjen jeg er heldig å får ta del i, i sorgen. Hun som har åpnet og fortsatt åpner nye dører i livet mitt. Hun som har et smil på lur. Hun som viser at hun kan å mestrer så mye allerede i sitt liv, hun som har vært snart fem måneder på denne jord. Hun som Er i mitt liv, og jeg i hennes. HUN som er kommet............

kommet.......

til meg:)

Camilla

bottom of page